Solcelleanlegg er et elektrisk anlegg, og må behandles deretter, monteres av fagfolk og ha jevnlig tilsyn.
Det er svært uvanlig med brann. Men når det først brenner i en bygningsmasse med solceller installert, så er det mer komplisert for innsatsstyrkene.
Alle elektriske installasjoner kan ta fyr dersom det oppstår overbelastning av ledningsnett, svikt grunnet feilkobling eller ekstern overoppheting, og det kan oppstå kortslutning og lysbuer i anlegget.
Forskjellen på solcelleanlegg og andre typer elektriske miljøer, er at det er ganske forutsigbart hva som kobles på anlegget. Kobler du en støvsuger på en tynn lampettledning, blir det raskt varmgang i ledningen. I et solcelleanlegg leverer alle modulene samme styrke.
Når du seriekobler et anlegg, gjøres det for å øke spenningen slik at anlegget kan produsere maksimalt med energi.
Installasjonen er også eksponert for vind og vær, og det er avgjørende at anlegget monteres forskriftsmessig. Det er mye å holde styr på, på et tak.
Før du installerer solcelleanlegget må du være klar over at det er regulert krav om avstand til gesims, etter bygningsloven må det tas hensyn til takets dimensjoner og vitale funksjoner som kjøleanlegg, lufteluker, avrenning og vannfordrøyning.
I tillegg må du være klar over at et anlegg kan påvirke til at andre faktorer som isolasjon, avtrekk og pipeløp, kommunikasjonsutstyr og antenner får endrede funksjonsforutsetninger.
Ved siden av kravene i Plan og bygningsloven, TEK 17, NEK 400, beskrives viktige hensyn i Byggforskserien (321.231), Takprodusentenes Forskningsgruppe (TPF) nr. 6 m.fl. I tillegg til lover, regler, normer og forskrifter har de fleste lokale brannvesen egne veiledere med minimumskrav for solcelleanlegg.
Mye å ta hensyn til – Vi kan dette!
Vi har svært gode sikkerhetsrutiner rundt våre solcelleanlegg, og siden vi tilhører et konsern som har jobbet med tak i 80 år, har vi mye erfaring å dra veksler på.
Adkomst er alfa og omega for å foreta jevnlig visuell og instrumentell inspeksjon.
Det er viktig å huske at selv om anlegget er koblet fra ledningsnettet, vil det fortsatt være strømførende så lenge dagslyset er til stede.
En brann i et anlegg med lavtliggende solcellepaneler er utfordrende for innsatsstyrkene og kan fungere som et lokk over brannen og øke spredningen.
Kommer man ikke til raskt, er det komplisert å komme til. Dette bekrefter blant annet brannvesenet overfor NRK da en sikkerhetsrapport om solceller og brannfare ble sluppet i 2022. Solenergiklyngen tilbyr fagdager om brannsikkerhet, og bransjen er opptatt av temaet.
Bildet (over) er fra en av våre installasjoner, der taket på industribygget blir rehabilitert før solcelleinstallasjon. Her legges de i i tillegg Mestertekk Hvit reflekterende takbelegg (BROOF(t2), for maksimal utnyttelse av albedo / gjenskinnseffekten.
Takets helse og beskaffenhet må aldri neglisjeres, for skader på taket kan gi uante konsekvenser.
Luftrommet mellom solceller og taket er avgjørende. Forskning viser at så lite som en økning på 3cm kan gi vesentlig mindre spredning av en allerede oppstått brann. Jo tettere mot taket panelene ligger, desto raskere kan en brann spre seg, da det vil oppstå smale korridorer med trekk.
Ingen av våre bifacial-paneler er i nærkontakt med taket. De står montert i forsterkede aluminiumsstativer 60-70 centimeter over takets membran, og det er god fremkommelighet mellom radene. Ikke minst, har man svært god tilgang til alle elektrotekniske komponenter for å føre tilsyn.
Om det er ønskelig kommer vi gjerne på befaring på ditt tak for å gi en vurdering om det vil være hensiktsmessig med et bifacialanlegg.
Les mer om alle fortrinnene ved bifacial-systemet her.
Les siste artikler: